سیرکولاتور آزمایشگاهی چیست؟
سیرکولاتور آزمایشگاهی، دستگاهی حاوی یک مخزن مایع است؛ که با سرد و گرم کردن آن، فرآیند کنترل دمایی را انجام میدهد. این مایع، از طریق تماس غیر مستقیم با ماده مورد نظر کاربر، وظیفه نگهداری دمای «نمونه آزمایشگاهی» در دمای تنظیمشده را دارد. هنگامی که مایع به دمای مورد نظر برسد، معمولا بهوسیلهی یک پمپ به خارج از دستگاه ارسال میشود تا دمای تجهیز خارجی متصل یه آن را کنترل کند. علت نامگذاری این دستگاه هم، «سیرکولاسیون» یا همان گردش مایع بین سیرکولاتور آزمایشگاهی و تجهیز متصل به آن است.
راهنمای انتخاب سیرکولاتور آزمایشگاهی و عوامل موثر در انتخاب مدل مناسب
تعدد مدلها، تنوع در قیمت و ابهام در خدمات پس از فروش، انتخاب و خرید سیرکولاتور آزمایشگاهی را دشوار کرده است. با وجود این تنوع در بازار چگونه میتوان بهترین سیرکولاتور آزمایشگاهی را انتخاب کرد؟
ما به شما کمک میکنیم تا با درک عمیقتری از ویژگیهای مهم و نکات کلیدی راجع به سیرکولاتور آزمایشگاهی، انتخابی آگاهانه داشته باشید و گامی مطمئن در جهت ارتقا کیفیت تحقیقات خود بردارید.
عوامل موثر در انتخاب مدل متناسب با کاربری شما، در موارد زیر خلاصه میشود:
گستره دمایی، حجم مخزن، دقت و پایداری کنترل دما، امکان کنترل دمای فرایند یا کنترل دمای خارجی، توان سرمایش، ابعاد و ظاهر دستگاه، قدرت پمپ و کاربری شما از سیرکولاتور از جمله عوامل موثر هستند که در ادامه به توضیح هریک از این عوامل پرداختهایم.
1) گستره دمایی سیرکولاتور آزمایشگاهی
یکی از مهمترین ویژگیهای مورد توجه هنگام انتخاب سیرکولاتور آزمایشگاهی، گستره دمایی دستگاه است. بازه دمایی یعنی حداقل و حداکثر دمایی که سیرکولاتور میتواند تنظیم کند. این محدوده باید متناسب با نیازهای خاص فرآیندهای آزمایشگاهی شما باشد.
صباسان آزما امکان ارائه سیرکولاتورهای آزمایشگاهی در بازه دمایی -۴۰ تا +۲۲۰ درجه سلسیوس را دارد.
2) حجم مخزن سیرکولاتور آزمایشگاهی
بهطور کلی هرچه حجم مخزن سیرکولاتور بیشتر باشد، قیمت آن هم بیشتر است. همچنین، لزوما انتخاب سیرکولاتور آزمایشگاهی با حجم بالاتر، بهتر نیست. انتخاب ظرفیت مایع متناسب با کاربرد آزمایشگاهی شما، تاثیر بهسزایی در بهرهوری فرایند آزمایشگاهی شما دارد. برای مثال فرایندهایی مانند واکنشهای شیمیایی پلیمریزاسیون، نیازمند واکنش سریع دستگاه در برابر تغییرات ناگهانی دما است و نباید حجم سیرکولاتور را بیش از حد زیاد در نظر گرفت.
بخش قابل توجهی از فرایندهای آزمایشگاهی، نیازمند حجم بین 5 تا 12 لیتر هستند. یک نکته مهم دیگر در خصوص حجم مخزن سیرکولاتور، مفهومی بهنام «حجم سیرکولاسیون خارجی» است که در ادامه توضیح کوتاهی ارائه میشود:
پس از اتصال سیرکولاتور آزمایشگاهی به تجهیز خارجی و روشن کردن دستگاه، بخشی از مایع از مخزن سیرکولاتور خارج میشود و مدام در حال گردش بین مخزن سیرکولاتور و تجهیز متصل به آن است. در واقع پس از روشن شدن پمپ، مایع به داخل شیلنگها و تجهیز متصل به سیرکولاتور میرود و سطح مخزن مایع در دستگاه مقداری کاهش پیدا میکند. این کاهش سطح باید تا حدی باشد که فرایند سرمایش و گرمایش داخل مخزن، دچار اختلال نشود. تولید کنندههای سیرکولاتورهای آزمایشگاهی، موظف به ارائه حجم سیرکولاسیون خارجی مجاز، به کاربران آزمایشگاهی هستند. در مدلهای آلمانی این موضوع بهصورت حداقل و حداکثر حجم مجاز مایع داخل مخزن ارائه میشود. شرکت صباسان آزما نیز در تمامی مدلها، حداکثر و حداقل حجم مجاز را اعلام کردهاست.
همچنین تیم صباسان آزما، با بررسی تجهیز متصل به سیرکولاتور، مدل متناسب را به شما معرفی میکند.
3) دقت و پایداری کنترل دما در سیرکولاتور
توانایی سیرکولاتور در نگهداشت دما به صورت ثابت و پایدار در یک Setpoint مشخص از دیگر ویژگیهای یک سیرکولاتور آزمایشگاهی است. بعضی از فرایندها مثل یک تقطیر ساده در یک کندانسور شیشهای، نیازمند کنترل دقیق دما نیستند و گاهی دقت ±2 درجه سلسیوس نیز کفایت میکند. اما کاربردهایی نظیر کنترل دما در راکتورهای شیمیایی، گاهی نیازمند دقت بسیار بالا (در حد ±0.05 درجه سلسیوس) در کنترل دما است.
4) امکان کنترل دمای فرایند یا کنترل دمای خارجی (External Temperature Control)
تقریبا میتوان گفت مرز تمایز یک نرمافزار پیشرفته کنترل دما و یک نرمافزار ساده در سیرکولاتورهای آزمایشگاهی، امکان کنترل دقیق فرایندهای آزمایشگاهی است. سیرکولاتورهای دارای قابلیت کنترل دمای خارجی، دارای یک سنسور دما برای قرارگیری در راکتور شیمیایی هستند و دمای داخل رآکتور را کنترل میکنند. یک سیرکولاتور با کیفیت بالا، نوسانات دمایی حاصل از واکنشهای شیمیایی را در کمترین زمان ممکن کنترل میکند و دمای واکنش را به عدد تنظیمشده بازمیگرداند.
5) توان سرمایش دستگاه
در سیرکولاتورهای آزمایشگاهی، معمولا مفهوم «توان سرمایش» با «حداقل دما» اشتباه گرفته میشود. این مثال را در نظر بگیریید:
- دو سیرکولاتور A و B را در نظر بگیرید
- هرکدام به رآکتور ۱۰ لیتری مشابه متصل هستند.
- سیرکولاتور A میتواند رآکتور را ظرف مدت ۵۰ دقیقه از دمای ۱۲۰ درجه به دمای -۲۰ درجه سلسیوس برساند.
- سیرکولاتور B میتواند رآکتور را ظرف مدت ۱۰۰ دقیقه از دمای ۱۲۰ درجه به دمای -۲۰ درجه سلسیوس برساند.
- هر دو حداقل دمای -۲۰ دارند، اما سیرکولاتور B برای رسیدن به دمای -۲۰، نیاز به زمان بیشتری دارد.در نتیجه توان سرمایش در سیرکولاتور A، بیشتر از توان سرمایش در سیرکولاتور B است. (در این مثال، توان سرمایش A دوبرابر توان سرمایش B است)
سیرکولاتورهای صباسان آزما توان سرمایشی بین ۴۰۰ تا ۲۰۰۰ وات را دارند. امکان ارائه سیرکولاتورهایی با توان سرمایش بیش از ۲۰۰۰ وات هم بهصورت سفارشی وجود دارد.
6) ابعاد و ظاهر دستگاه سیرکولاتور
ظاهر زیبا، کمحجم و چینش کاربرپسند یک سیرکولاتور آزمایشگاهی، علاوه بر اینکه قرارگیری سیرکولاتور در میزهای آزمایشگاهی را امکان پذیر میکند، ظاهر زیباتری هم به فضای آزمایشگاه شما میبخشد. سیرکولاتورهای صباسان آزما، از نظر ابعاد و ظاهر دستگاه، کاملا منطبق با سیرکولاتورهای آزمایشگاهی Huber، Lauda و Julabo است.
7) قدرت پمپ سیرکولاتور آزمایشگاهی
فشار پمپ در سیرکولاتور آزمایشگاهی به میزان حجم مایعی که میتواند در دقیقه منتقل شود، اشاره دارد. این مشخصه برای تضمین انتقال دمای موثر و یکنواخت در سرار تجیهز آزمایشگاهی ضروری است. قدرت پمپ با حجم و نوع کاربرد آزمایشگاهی باید مطابقت داشته باشد.
8) کاربری شما از سیرکولاتور آزمایشگاهی
نوع استفاده شما از سیرکولاتور آزمایشگاهی، نقش تعیین کننده ای در انتخاب مدل آن دارد، برای مثال اگر از سیرکولاتور برای اتصال به یک تجهیز خارجی قرار است استفاده شود آن تجهیز یک راکتور شیشهای است یا یک راکتور استیل و یا قرار است به یک کندانسور متصل شود و یا یک روتاری اواپراتور دارای کندانسور، نیازمند ویژگی های خاصی در سیرکولاتور آزمایشگاهی است.
همچنین کاربری را میتوان از جنبه مکان مورد استفاده نیز بررسی کرد:
- آزمایشگاههای تحقیقاتی: برای آزمایشگاههایی که در زمینه تحقیق و توسعه فعالیت میکنند و نیاز به دقت بالا دارند، سیرکولاتورهایی با دقت دمایی بالا و قابلیت کنترل پیشرفته انتخاب میشوند.
- آزمایشگاههای آموزشی: در محیطهای آموزشی که به دنبال انجام آزمایشهای استاندارد هستند، سیرکولاتورهایی با عملکرد ساده و قیمت مناسب ترجیح داده میشوند.
- صنایع داروسازی: در صنایع داروسازی که نیاز به رعایت استانداردهای سختگیرانه دارند، سیرکولاتورهایی با دقت و دارای سیستم هوشمند مورد نیاز است.
- صنایع پتروشیمی: در صنایع پتروشیمی، سیرکولاتورهایی با حجم بالا و گستره دمایی وسیع و درای سیستم ایمنی و هشدار هوشمند نیاز است.
در نهایت، انتخاب سیرکولاتور آزمایشگاهی، نیازمند توجه به چندین عامل کلیدی است که شامل گستره دمایی، حجم مخزن سیرکولاتور، قدرت پمپ، توان سرمایش و کاربری مورد نظر است. همچنین ویژگیهای دیکری مانند سیستمهای هشدار دهنده و نرم افزار اختصاصی، نمودار کنترل دما و خدمات پس از فروش نیز در انتخاب نهایی تاثیرگذار است. اگر نیاز به راهنمایی بیشتری دارید میتوانید با متخصصان ما در صباسان آزما در ارتباط باشید.
سیرکولاتور های تولید صباسان به پشتوانه تیم متخصص و مجرب بهترین عملکرد را در کنار بالاترین عمر مفید ارائه میدهند و از نظر کیفیت مشابه با سیرکولاتورهای مطرح اروپایی از جمله لائودا (Lauda)، جولابو (Julabo) و هوبر (Huber) هستند. در صورت نیاز به دریافت مشاوره رایگان برای انتخاب بهترین سیرکولاتور مطابق با نیاز خود با کارشناسان ما تماس بگیرید.